Vozilu ističe registracija za manje od 30 dana a nemate jednu ili obe table? Saznajte šta je potrebno

izgubljena tablica

Vozilu ističe registracija za manje od 30 dana ili je istekla registracija – tablice ste izgubili ili Vam neko ukrao?

Šta raditi u situaciji kada Vam nedostaje jedna registarska tablica na vozilu ili obe tablice, iz ma kog razloga?

Da li Vam je neki zlonamerni prolaznik skinuo sa vozila ili je jednostavno otpala u toku vožnje za ovaj tekst je manje relevantno i pozabavićemo se samo bitnim stvarima za najbrže i najlakše dobijanje novih tablica kada vozilu ističe ili je istekla registracija.

Ono što je bitno jeste napomenuti da bez jedne ili obe tablice NE MOŽETE uraditi tehnički pregled vozila. Dakle, potrebno je da se tablica koja je ostala ili nije, odjavi, zajedno sa saobraćajnom dozvolom. Tek nakon odjave možete birati tehnički pregled na kojem ćete odvesti vozilo i uraditi pregled.

Da ne preskačemo korake, redom je potrebno uraditi sledeće kako bi najbrće i najlakše došli do novih tablica i registracione nalepnice.

Nestala Vam je ili ukradena registarska tablica, vozilu ističe registracija za manje od 30 dana ili je istekla

Korak 1. – Potrebno je da u nadležnoj policijskoj stanici prijavite nestanak registarske table ili tabli. Službenik će Vam uzeti kratku izjavu o okolnostima koje su dovele do gubitka ili nestanka. Valja napomenuti da ste u obavezi da istinito dajete iskaz i da navedete tačno mesto gde ste prvi put primetili nestanak.

Napomena: Jako je BITNO da posedujete ovlašćenje overeno kod notara ili na memorandumu firme u kojem striktno stoji da možete prijaviti nestanak tablica ili da možete obaviti druge nepomenute pravne radnje pred nadležnim organom policijske uprave.

Nakon što dobijete potvrdu od policijske uprave sledi

Korak 2. – Odlazak u policijsku stanicu, na šalter registracije vozila. Potrebno je odjaviti vozilo, tablice i saobraćajnu.

Za odjavu je potrebno poneti sa sobom:

    • Potvrdu o nestanku/gubitku tablica

    • Saobraćajnu dozvolu

    • Preostalu tablicu (ako ne nedostaju obe)

Odjava vozila se ne plaća s toga ne nosite nikakvu uplatnicu sa sobom

Odjava tablica je bitna jer tehnički pregled NE MOŽETE izvršiti sa jednom ili bez obe tablice a sa potvrdom da ste prijavili nestanak. Dakle, ovaj korak je JAKO BITAN.

Korak 3. – Nakon što ste odjavili vozilo sledi priprema i odlazak na tehnički pregled

Vozilo bez tablica jako je teško neopaženo transportovati na sopstvenim točkovima do stanice za tehnički pregled vozila. Preporučujemo da pre Koraka 2, odaberete tehnički pregled koji će Vam vršiti pregled i ostavite svoje vozilo kod njih na parkingu, skinete tablice i odjavite.

Vizuelnim pregledom proverite Vaše vozilo u krug. Da li ima neke nedostatke na limariji, uređajima za signalizaciju i staklima. Vrlo važno je da ono što kamera na tehničkom pregledu može da vidi bude i ispravno. Sva svetlosna signalizacija, limarija i plastika bez većih oštećenja i da ne fale parčići neki. Prozori moraju da se otvaraju svi, prednje vetrobrankso staklo mora biti bez pukotina većih od 10ak cm.

Ako imate uređaje koje ste naknadno ugradili (kuka, plin, metan, folije) ponesite sa sobom potvrdu Agencije za bezbednost saobraćaja koja dokazuje ispravnost istog.

To su neke smernice za tehnički pregled više o tome kao i check list pred tehnički možete preuzeti ovde

Korak 4. Nakon što ste izvršili tehnički pregled automobil mora ostati na parkingu dok ne završite u MUP-u registraciju i uzmete nove tablice, saobraćajnu i nalepnicu.

Doukmentacija za MUP u vašoj situaciji mora da sadrži

    • Polisu od autoodgovornosti

    • Uplatnice za polisu i jedisntvena taksa za registraciju i promenu tablica, saobraćajne i nalepnice.

    • Registracioni list (tehnički pregled)

    • Saobraćajna dozvola

Kada predate dokumentaciju na šalter u MUP-u, službenica će Vam nakon 10ak minuta dati nove tablice, nalepnicu i potvrdu koja menja saobraćajnu dozvolu do preuzimanja. Sa potvrdom NE MOŽETE voziti u inostranstvu što podrazumeva i susedne zemlje, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Ukoliko Vam je potreban siguran oslonac u navedenoj situaciji, ne želite da prolazite kroz sve stresove i situacije na tehničkom pregledu, šalteru MUP-a izaberite pravu agenciju za Vas. IN-VIA registracija vozila 

Podelite ovu vest