Stručni Skup o Bezbednosti Električnih Vozila – Edukacija Kontrolora Tehničkih Pregleda

U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, održan je prvi stručni skup posvećen bezbednosti električnih vozila, namenjen kontrolorima na tehničkom pregledu. Cilj ovog skupa bio je edukacija stručnjaka o specifičnostima električnih vozila kako bi se osiguralo njihovo bezbedno učešće u saobraćaju.

U Srbiji se trenutno registruje više od 2.100 potpuno električnih vozila i više od 17.000 hibridnih vozila, a taj broj je u porastu. Sa sve većim brojem električnih vozila na putevima, Agencija za bezbednost saobraćaja okupila je domaće stručnjake kako bi pružila obuke kontrolorima tehničkih pregleda.

Tehnički pregled za električna i “ful” hibridna vozila obavezno uključuje provere i ispitivanja, jer se oslanjaju na potpuno drugačiju tehnologiju. Visokonaponski kablovi na ovim vozilima, obeleženi narandžastom bojom, predstavljaju poseban izazov zbog svoje velike snage. Kontrolori moraju biti upoznati sa specifičnim karakteristikama ovih vozila i primenjivati zaštitnu opremu kako bi se izbegli rizici od strujnog udara.

Organizatori stručnog skupa, AMSS Centar za motorna vozila i kompanija Pane AG Group iz odeljenja “Vozim na struju,” doprineli su razmeni znanja o bezbednosti električnih vozila. Milan Lončar, vodeći inženjer AMSS Centra, naglasio je važnost edukacije kontrolora tehničkih pregleda kako bi cela procedura pregleda postala efikasnija i stručnija.

Prvi skup održan je u Beogradu u decembru, a planirana su još četiri slična događaja tokom prvog kvartala ove godine.

Uprkos izazovima, stručnjaci ističu da je bezbednost električnih vozila prioritet, a edukacija svih uključenih u proces, od kontrolora tehničkih pregleda do službi hitne pomoći, ključna za podizanje svesti o specifičnostima ovih vozila.

Kao doprinos ovom naporu, kompanija Pane AG Group radi na razvoju aplikacije koja će pružiti relevantne informacije o svim modelima električnih vozila, posebno ističući visokorizične komponente. Ova inicijativa ima za cilj olakšavanje pravilnog postupanja sa električnim vozilima i unapređenje bezbednosti u industriji.

Ostanite uz IN-VIA registraciju vozila i pratite novosti na našem sajtu www.registracija-vozila-rakovica.rs

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Podelite ovu vest