Automobil nije prošao tehnički pregled – šta dalje?

Vraćeni ste na tehničkom pregledu i auto vam je proglašen neispravnim?

Najveći stres vlasnika automobila danas je svakako odabir tehničkog pregleda iz prostog razloga – da li će automobil proći kontrolu.

Sigurno se danima pred zakazani termin pitate da li ste sve isproveravali dovoljno dobro, da li su kočnice ispravne, da li sva svetlosna signalizacija radi…

Prvo, morate znati da je nezvanična politika svih tehničkih pregleda da ukupan broj vraćenih vozila, odnosno onih koji će biti proglašen neispravnim, minimum 10% pa do 25% čak. Ono što je bitno razumeti da krivica nije na tehničkim pregledima već na politici MUP-a koji selektivnim rigoroznim kontrolama nekima manje nekima više “progleda kroz prste”.

Kazne su velike, od nekoliko desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada dinara za kontrolore, za pravna lica od nekoliko stotina pa do milion dinara.

Sad, kad smo to razjasnili, da se vratimo na temu. Šta raditi kad je auto vraćen sa tehničkog?

Kontrolori su dužni da Vam izdaju list potvrdu o tehničkoj neispravnosti. Potvrda mora da sadrži spisak utvrđenih nepravilnosti.

U zavisnosti od vrste i težine kvara odabraćete majstora kojem morate da se obratite. 

Za popravku automobila nakon što je proglašen neispravnim, imate 7 (sedam) radnih dana. (Prvi dan u brojanju se računa dan nakon proglašene neispravnosti) Tehnički pregled ste dužni platiti u punom iznosu i isti Vam neće biti naplaćen ako se vratite na ponovni tehnički pregled u roku od 7 radnih dana.

Napomena: 7 radnih dana za popravljanje kola i vraćanje na tehnički koji ste već platitli nije nešto što propisuju tehnički pregledi već policija i toga su obavezni da se pridržavaju. Istina je da bi mogli i da ga ne naplaćuju, međutim, tehnički pregledi nakon 7 radnih dana koje imate, moraju ponovo da Vas uvode u registar vozila koja se rade kao prvi put i time pravdaju naplatu ponovnog tehničkog koji se radi posle tih 7 dana.

Nakon što ste uklonili neispravnosti koje su kontrolori na prvom tehničkom pregledu utvrdili, ako ste stigli u propisanom roku od 7 dana, tehnički pregled niste obavezni zakazivati. Nakon što kontrolori utvrde broj šasije i broj motora što je obavezno čak i na ponovljenom tehničko pregledu kao u vašem slučaju, pristupaju kontroli samo onih neispravnosti koje su utvrđene prilikom prvog tehničkog pregleda.

Ukoliko sve prođe kako treba, kontrolori na tehničkom pregledu će Vam izdati potvrdu o tehničkoj ispravnosti i registracioni  list sa kojim odlazite u MUP po nalepnicu ili na istom tehničkom pregledu na šalteru za izdavanje nalepnice se javite za dobijanje iste.

 

Podelite ovu vest